Väder, vind och temperatur

av
Kjell Söderström

Midsommar och is på Bysjön !

Norrlandsposten rapporterar den 14 maj 1867 att på lördagsmorgonen föll det mycket snö och det var 10 grander kallt på måndagsmorgonen.

I Gefle Dagblad den 11 augusti 1951 kan läsas i artikel ”Med Testeboån från källorna till havet” att det har berättats om nödåren 1866-1867, då det inte fanns annat än saltströmming och barkbröd på bordet och då potatisarna var så små som ärter. Ett av de åren kom sommaren så sent att man på midsommarafton körde hem ved från skogen över isen på Östersjön och på annandag midsommar kunde man färdas på kälke över Bysjön. 

Från Ugglebo Arbetareförening AB´s minnesskrift för åren 1868-1968 kan läsas: 
”Både åren 1867 och 1868 var svåra nödår i mellersta och norra Sverige.
Det som berättas från de åren är som en ond saga om bitter nöd, om svält, barkbröd, vattusot och annat lidande, men det är också berättelsen om hur en hårdhänt anpassning till naturens krav och människornas vilja att leva vidare hjälpte dem att komma över hårdåren.

Våren 1867 var mycket kall och snörik även här i Ockelbo. Ännu vid valborgsmäss gömdes gärdesgårdarna av packad snö och man körd på skarsnö var som helst. Isarna på sjöarna låg så tjocka och starka att man kunde köra timmer över dem ända fram till sista veckorna i maj. Man körde över Vallsjön och Pålsjön med tre hästar och lass på Eriksdagen den 18 maj. När snö och is äntligen i början av juni började smälta blev vårfloden så häftig att den vållade skadegörelse och ytterligare försening av vårbruket.


  Skriv ut denna sida